De Haarlemse cultuur is nog mooier vanaf het water!

Beleef al varend onze mooie stad aan het Spaarne.

In het zuidelijke deel van de provincie Noord-Holland, op een steenworp afstand van de stranden van Bloemendaal en Zandvoort, ligt de prachtige Hollandse stad Haarlem. Haarlem is ergens halverwege de middeleeuwen ontstaan en kreeg in 1245 stadsrechten. Hierna volgde de grote bloeiperiode waarbij de Haarlemse economie vooral draaide op het bouwen van schepen, het brouwen van bier en het produceren van laken. Haarlem kent een roerige geschiedenis met onder andere de belegering door de Spanjaarden in 1573 en de bloedige opstand van de protestanten tegen de katholieke kerk. De stad kent echter vooral veel successen. Zo wist de stad zich vanaf eind zestiende eeuw in razend tempo te ontwikkelen. Trekvaarten naar Amsterdam en Leiden wakkerden de economie verder aan. Later kwam er de eerste spoorlijn van Nederland die Haarlem ook weer met Amsterdam verbond.

De relatie met Amsterdam heeft nog steeds heel veel invloed op Haarlem. Hoewel Haarlem een middelgrote stad is met pakweg 160 duizend inwoners en prima zelfstandig kan opereren, is Haarlem ook steeds meer een forenzenstad geworden voor mensen die in Amsterdam wonen. Amsterdammers verhuizen naar Haarlem waar de huizenprijzen nog niet zo extreem hoog zijn als in de hoofdstad van Nederland. Ook kiezen ze graag voor de aangename sfeer die er in Haarlem heerst. De stad heeft als bijnaam ‘Klein-Amsterdam’ wat vooral een verwijzing is naar het uiterlijk van de stad: redelijk veel water en een groot aantal typisch Hollandse panden uit vroegere tijden. Haarlem is de Tweede Wereldoorlog goed doorgekomen, waardoor veel historische panden in de oorlog gespaard zijn gebleven.

Haarlem is onder toeristen steeds populairder aan het worden. Ze ontdekken dat Haarlem een vrij gemoedelijke en relaxte stad is die nog niet overspoeld wordt met andere toeristen. Haarlem heeft enorm veel te bieden qua bezienswaardigheden, evenementen en interessante straatjes en plekjes. Denk bijvoorbeeld aan de nog meer dan twintig hofjes die intact zijn of het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum. Als het goed weer is, is het prima vertoeven op de vele terrasjes die je in de binnenstad ziet. Haarlem is ook een prima uitvalsbasis voor een dagje strand of een bezoek aan Amsterdam. Als je een vakantie van een paar nachten Haarlem boekt dan kun je niet alleen de stad zelf bezoeken, maar ook een uitstapje met de trein naar Amsterdam maken (in 15 tot 20 minuten reis je naar Amsterdam Centraal) of op een (huur)fiets lekker het strand van Bloemendaal bezoeken waar je op de fiets in een kwartier bent vanaf het centrum van Haarlem.

Haarlem zelf is ook een uitstekende stad om in één dag te verkennen. Natuurlijk kun je hier gemakkelijk meerdere dagen verblijven, maar wie een dagje weg wil die kan de belangrijkste hoogtepunten van Haarlem ontdekken zonder de benen onder de komt uit te hoeven lopen. Zeker op het moment dat je een fietstocht of een rondvaart in je dagprogramma opneemt heb je tijd genoeg om voldoende te zien en te doen in Haarlem. In het leuke artikel ‘Haarlem in 12 uur‘ lees je het verhaal van een reisblogger die Haarlem in één dag bezocht. De duidelijke uitleg en de vele foto’s maken van dit verhaal een goede blauwdruk voor een dagje Haarlem. Jammer natuurlijk, dat ze de 'gewone' rondvaart van 'Smidtje cruises' hebben geboekt. Op zich een prima rondvaart door Haarlem, maar  deze sloepen voor grotere groepen kunnen niet zoals de Aqua volta onder alle bruggen in Haarlem door. Daarnaast is een vaartocht met de Aqua volta een  vaartocht met persoonlijke aandacht, flexibel en geen routineklus.